Kobolt är tillbaka

Kobolt är tillbaka

Kobolt Magazine10/05/2020

Det har gått fyra år sedan Kobolt Magazine gav ut sitt senaste nummer. Nu är vi äntligen tillbaka! Idag lanserar vi vår nya hemsida och med den en plattform för ung samtidskonst och kulturproduktion.  

Kobolt grundades 2012 i en källarateljé på Norr Mälarstrand av Klara Andersson Åsman och Sara Börje Ramberg. Utgångspunkten var att vi själva saknade en plattform att publicera eller ställa ut det vi gjorde och att andra i vår närhet upplevde samma sak. Med fokus på ung samtidskonst ville vi skapa en plattform som kändes tillgänglig och intressant för unga konstnärer och kulturaktörer.

Kobolt startades som en tryckt tidning, ett galleri i mini-format där konsten stod i centrum. Mellan 2013 - 2016 gavs sju nummer av tidningen ut. Alla nummer tryckta i en begränsad och numrerad upplaga, utgivna i samband med ett release-event och tillhörande utställning. Varje tidning har presenterat ett urval av unga konstnärer och kreatörer som ansökt om att få delta. Vi jobbar aktivt med att tillgängliggöra konst till en bredare publik och valde därför att ge ut tidningen gratis. Den begränsade upplagan av varje nummer har gjort att tidningen har blivit ett verk i sig. 

Utställningen Ögonkontakt på Wetterling Gallery.

Under åren har Kobolt tagit olika form. Vi har gjort utställningar, föreläsningar, fester, förmedlat konst och producerat texter. Vi har i största mån verkat genom samarbeten och har exempelvis arbetat tillsammans med Wetterling Gallery, Nau Gallery och Liljevalchs Konsthall. 

Release-event för Kobolt Magazine no.6 på Trädgården, Stockholm.

Idag arbetar vi vidare för att Kobolt ska kunna ta sig nya uttryck och former som passar den samtid vi lever och verkar i.  Kobolt har utvecklats med oss, det har blivit ett sätt att testa idéer och möjliggöra för projekt och samarbeten med grundsyftet att skapa förutsättningar för ung samtidskonst och kulturproduktion.